Vaak vinden wij het raar dat er een groot prijsverschil zit tussen het ene en het andere traprenovatie bedrijf. Als het aankomt op het kopen van bijvoorbeeld een auto, vinden wij het heel normaal dat een Ford Ka vele malen goedkoper is dan bijvoorbeeld een Ford Mustang. Iedereen begrijpt dit grote prijsverschil ook, naast het stoere uiterlijk van bijvoorbeeld de Ford Mustang, is ook de motorinhoud bepalend voor de prijs van deze auto’s.
Het grote verschil tussen de auto’s herkennen wij vaak niet direct tussen de verschillende traprenovatie bedrijven. Echter als je je verder gaat verdiepen in de wereld van traprenovatie, kom je een wirwar van bedrijven en producten tegen, die allemaal een graantje mee willen pikken van de enorme vraag naar een prachtig gerenoveerde trap.
Het systeem.
Voordat we de bedrijven onder de loep gaan nemen, zullen we eerst naar wat er zoal wordt aangeboden om je trap mee te gaan renoveren moeten kijken. Daarin maken we eerst een onderscheid tussen bekleden en renoveren. Als we over bekleden praten, hebben we het vaak over tapijt, PVC, of vinyl. Dit zijn veelal zachte vloerbedekkingen, welke de monteur met een mes opmaat snijdt. PVC en vinyl worden vaak afgewerkt met een profiel aan de voorzijde. Helaas worden deze producten ook onder renovatie producten verkocht door verschillende bedrijven.
In mijn optiek hebben deze producten niets te maken met renovatie. Want bij renovatie zijn er vaak geen andere mogelijkheden meer dan renoveren. Denk bijvoorbeeld aan oude lijmresten die nog op de bestaande trap zitten, gaan we de trap bekleden met bijvoorbeeld tapijt of PVC dan dienen al deze lijmresten volledig verwijderd te worden. De trap moet schoon, kaal en strak worden opgeleverd, al vorens we ze kunnen bekleden met tapijt of vinyl. Dit omdat de oude lijmresten door de nieuwe bekleding heel zullen komen.
Renovatie producten
Dit zijn producten van een hard materiaal soort zoals laminaat, of hout. Door de trap te voorzien van deze producten kan je bijvoorbeeld oude lijmresten laten zitten. Ook volledig uitgesleten traptreden kunnen bekleed worden met harde bekleding zoals laminaat of hout.
Ook deze producten zoals hout of laminaat kunnen we weer onderverdelen. Zo kun je ervoor kiezen om je trap met laminaat planken te bekleden, welke we normaal op de vloer plaatsen. We zagen de planken op maat, en vervolgens werken we de voorzijde af met een aluminium hoekprofiel. Dit kunnen we ook doen met houten vloerdelen. Echter kunnen we met hout ook de voorzijde afwerken met een dikke houten lat, waarin we een gleuf vrezen waar de messing van het vloerdeel in past, zodat we een mooi en strak afgewerkte voorzijde hebben.
Daarnaast zijn er in mijn ogen nog de enige echte officiële overzettreden, deze zijn van laminaat. Door de fabrikant zijn ze al voorzien van een voorzijde, het zogenaamde postforming. Deze treden plaats je in 1 keer na het op maat zagen op de bestaande traptreden. Ook het laminaat is onder te verdelen in verschillende kwaliteiten, laminaat met een DPL, CPL, of een HPL toplaag.
A-, B-, en C-kwaliteit
Volg je het nog een beetje? Er zit een enorm kwaliteitsverschil in de verschillende producten, in mijn magazine “wat kost een traprenovatie” heb ik het over A-, B-, en C- kwaliteit gehad om dit in simpele Jip en Janneke taal uit proberen te leggen. Waarbij A voor topkwaliteit staat, en C voor de minst goede kwaliteit. Het verschil tussen deze kwaliteiten zijn zo op het blote oog niet direct zichtbaar, maar het zit er wel, het is zeg maar wat de motor voor de auto heeft, welke we niet direct zien, maar wel degelijk invloed heeft op de prestaties van de wagen. Zo hebben de kenmerken van de kwaliteiten ook invloed op de veiligheid en levensduur van de trappen.
Een traprenovatie product van laminaat is opgebouwd in verschillende lagen, zo beginnen we onderaan (op de boden) met een banking. Bij een C-kwaliteit ontbreekt deze banking volledig. Deze banking zorgt voor extra stabiliteit van de overzet trede. Hierop zit een drager, een zogenaamde tussenlaag. Deze laag is bij een B- en C-kwaliteit van MDF, en bij een A-kwaliteit van HDF. Een HDF-drager is harder en minder gevoelig voor deuken. Ook zit er tussen een C-, B-, en A-kwaliteit dikte verschil in de drager van zo’n 6 mm tot 11 mm dikte
En dan hebben we de toplaag, ook deze laag bestaat uit verschillende onderdelen, zo is er een fotoprint, met daarover een harde melamine laag. Een structuur laag, en een antislip laag. Hoe lager de kwaliteit is van de overzet trede hoe minder de antislip laag op de toplaag is. Deze antislip laag wordt aangegeven met een zogenaamd R-getal. Waarbij R1 voor geen antislip laag staat, en een R10 voor een zeer hoge antislip laag.
De bedrijven
Naast de kleine omschrijving van de producten die ik hierboven aangeef, zit er ook een enorm verschil in de verschillende bedrijven. Zo zijn er bedrijven die zachte vloerbedekkingen zoals tapijt, vinyl of PVC verkopen als traprenovatie. Iets wat in mijn ogen niet zo genoemd mag worden.
Daarnaast zijn er tal van bedrijven die wel werken met goede renovatie producten zoals overzet trede met een postfoming voorzijde zodat de trede uit 1 geheel bestaat, maar gebruiken hiervoor een C- of een B-kwaliteit.
En er zijn bedrijven die uitsluitend werken met een A-kwaliteit. Het is de kunst en tegelijkertijd de grootste uitdaging om het onderscheid in deze bedrijven te gaan ontdekken. Maar daar wil ik jou natuurlijk graag een handje bij helpen.
We gaan eerst naar de basis van het product, er zijn voor zover ik weet maar een stuk of 8 a 9 fabrikanten die overzet treden met een laminaat toplaag produceren, de meeste fabrikanten zitten in Duitsland, een enkeling in Nederland en België. Niet elk product wat in Duitsland wordt geproduceerd wordt in Nederland door de traprenovatie bedrijven aangeboden.
Daarnaast kunnen we de bedrijven die traprenovatie aanbieden aan de consument ook onderverdelen in verschillende segmenten. Waarbij ik met klem wil benadrukken dat dit een algemene indruk is, die ik heb opgebouwd in mijn 16 jarige ervaring in de branche. En dat er zeker na goed onderzoek uitzonderingen in deze regel zijn.
Traprenovatie wordt onder andere verkocht in bouwmarkten, hier vind je over het algemeen een C-kwaliteit, dit om de prijs erg te drukken. Veelal zijn dit de goedkopere systemen, die geen backing aan de onderzijde hebben, en geen goede antislip laag op de toplaag heeft.
De zogenaamde B-kwaliteit, welke lastig te onderscheiden is van de A-kwaliteit omdat je het verschil tussen MDF, en HDF met het blote oog niet kan zien, even als het verschil in CPL, en HPL. Deze B-kwaliteit vind je veelal bij woonwinkels en parketzaken. Dit product is niet per definitie slecht, maar is ook zeker niet het beste product wat er te koop is in de markt.
Maar waar vind ik de A-kwaliteit?
De zogenaamde A-kwaliteit zoals ik het noem, vind je bij de gespecialiseerde traprenovatie bedrijven, echter is het ook waar dat niet alle gespecialiseerde traprenovatie bedrijven er voor kiezen om uitsluitend A-kwaliteit te leveren. Helaas kom ik maar al te veel bedrijven tegen die hun klanten een B-kwaliteit aanleveren voor een A-kwaliteit prijs. Zelfs op de vraag of ze het beste product leveren zullen ze beweren dat hun B-kwaliteit de beste kwaliteit is die er bestaat.
Dit is ook de reden voor mij geweest om met deze site www.renoveerjetrap.nl te starten, om jou als niets vermoedende consument te informeren over de verschillende kwaliteiten en de verschillende bedrijven. In mijn gratis “traprenovatie magazine” benoem ik de namen van de fabrikanten plus categorie waarin ze in mijn ogen behoren. Deze bevindingen heb ik uit eigen ervaring, en van collega traprenovatie monteurs en hun ervaringen met de verschillende producten. Door mijn jarenlange ervaring heb ik elk product al in mijn handen gehad, en gemonteerd. Mocht er na aanleiding van deze blog of 1 van mijn magazines een groothandel of fabrikant zijn die met mij de uitdaging aan wil, ga ik deze graag aan. Niet om een discussie te winnen, maar om te blijven ontwikkelen. En jouw als consument te kunnen blijven informeren.
De vakman
Een zeer belangrijk onderdeel van de kwaliteit en dus ook de prijs van de traprenovatie is de vakman welke de renovatie komt uitvoeren. Ik kom helaas foto’s tegen van zogenaamde vakmensen die een C-kwaliteit verkopen en vervolgens kieren tussen de trede en de trapboom van bijna 1 cm hebben. En als ik hoor voor welke prijs ze deze renovatie hebben aangeboden, krijg ik het schaamrood op mijn wangen. Hoe voorkom je nu dat je te maken krijgt met een beunhaas die naast een slecht product ook nog eens belabberd werk aflevert?
Het belangrijkste is te weten waar je het product koopt, in een winkel of komt er iemand jou thuis informeren? Want als je een product in een winkel besteld, wie komt deze traprenovatie uitvoeren? Heb je werk van de monteur gezien, heeft de verkoper het werk van deze monteur gezien? Zelfs in grote winkelbedrijven ben je nooit verzekerd van een topmonteur. Helaas word ik regelmatig gebeld door zulke bedrijven om hun personeel bij te schaven in verband met de klachten stroom die ze ontvangen.
Of komt er iemand thuis adviseren? Is het een verkoper van een bedrijf (groot of klein bedrijf) of is het de monteur zelf die zijn producten komt adviseren, en zelf de renovatie komt uitvoeren? Hoeveel jaar ervaring heeft deze monteur? Heb je foto’s gezien van trappen die deze monteur heef opgeleverd, of beter nog het werk in het echt gezien? Iets wat in de praktijk nog vrij lastig is, omdat er nog relatief weinig mensen hun trap hebben laten renoveren.
Heeft deze monteur wellicht een opleiding of een training ergens gevolgd? Zelf geef ik verschillende trainingen aan monteurs, om zo een onderscheid op de markt te kunnen maken. Deze monteurs volgen meerdere dagen een training, zodat ze een hele goede basis hebben om een pracht trap op te kunnen leveren. Een investering die een beunhaas niet snel zal maken.
Daarnaast, is deze vakman ergens bij aangesloten? Zodat je bij eventuele klachten of op- en aanmerkingen waarbij je er met de monteur of ondernemer niet meer uit komt op terug kan vallen?
Hoe nu verder?
Er zijn verschillende manieren om nu verder te gaan, natuurlijk vind je nog veel meer blogs op deze website, en er zijn verschillende informatie magazines die uitvoerig ingaan op het systeem en de markt. Maar je kan ook de juiste vakman via deze site vinden.
Ik heb zelf een groot netwerk opgebouwd in de afgelopen jaren van ervaren en deskundige vakmensen, waar ik nu mee samen werk. Dit zijn vakmensen die jaren ervaring hebben in het renoveren van trappen, en in sommige gevallen zelfs een complete opleiding hebben gevolgd om zo de beste monteur te zijn. Deze vakmensen zijn volop bezig met hun vak als traprenovatiemonteur, en vaak minder met marketing en verkoop. Vandaar onze samenwerking. Ik deel mijn kennis om de vakman en de consument te informeren, en brengt ze vervolgens samen om het mooiste resultaat te behalen voor jouw trap.