Traprenovatie uitzoeken in een parketzaak?

Er zijn verschillende kanalen waar je een traprenovatie kan vinden. Je kan een traprenovatie uitzoeken in een parketzaak, woonwinkel, of een bouwmarkt. Maar zijn dit ook de winkels die het beste advies kunnen geven als het gaat om een goede traprenovatie? In deze blog wil ik wil ik graag de voor en tegens tegen elkaar zetten.

Mijn ervaring

Maar eerst wil ik graag beginnen met een ervaring van mij.  Er werd met mij contact gezocht door een particulier, of ik een trap kon komen afkitten. Deze mensen hadden ergens hun traprenovatie laten uitvoeren, maar door dit bedrijf werd hij niet afgekit, deze kunde hadden de monteurs niet in huis. Ik ben natuurlijk nooit te beroerd om te werken, en hier een paar centen mee te kunnen verdienen, dus ik had JA gezegd op dit klusje. Aanvankelijk werd dit klusje uitgesteld. Ik moest nog even wachten met kitten, omdat de monteur zijn werk niet af kreeg. Uiteindelijk werd ik na ongeveer 6 maanden gebeld of ik toch bij deze mensen langs wilde komen.

Zogezegd, zo gedaan. Maar bij aankomst bleek er veel meer aan de hand dan enkel de randen af te kitten van deze trap. Zo bleek er 1 trede te klein te zijn besteld, zat er op geen enkele trede een onderlat en was de trapleuning beschadigd bij montage. Ik schrok mij werkelijk rot toen ik aan kwam. Deze mensen hadden hun traprenovatie gekocht bij een gerenommeerde parketzaak, met meer dan 8 filialen. Als consument zou je hier vanuit zou mogen gaan dat zij werk naar behoren zouden oplossen.

De klant had zowel de vloer als de trap bij deze winkel besteld, de vloeren lagen er werkelijk heel netjes in. Maar een trap had deze monteur nog niet eerder gedaan, dit kon ik goed zien door het ontbreken van de onderlatten. Ook had hij de bestaande traptrede niet ingekort, zodat de overzet trede niet voorbij de trapboom uit zouden komen.  De trede die te kort was besteld wilde de bewuste parketzaak niet meer opnieuw bestellen, evenals de trapleuning. Deze mensen hebben de trap vooraf volledig betaald, omdat ze vertrouwde op de goede naam van deze parketzaak. Uiteindelijk hebben deze mensen hun bijstand verzekering aangesproken, om te bemiddelen met de parketzaak.  De kosten voor het herstellen van de schade was slechts 800 euro. Hiervoor heeft de bijstand verzekering eieren voor haar geld gekozen door mij de schade laten herstellen, en is er geen rechtszaak gestart. Want al zouden ze dit winnen, dit zou heel veel tijd gaan kosten en tot een hoger bedrag gaan leiden.

Wat ik ook veel zie

Doordat ik een behoorlijk netwerk heb opgebouwd in de traprenovatie branche zie ik ook op verschillende social media voorbeelden van gerenoveerde trappen voorbij komen. Ik zie vaak direct of we hier met een vakman te maken hebben of met iemand die ook wel een trap zou willen gaan renoveren. Deze zogenaamde snelle jongens, plaatsen 9 van de 10 keer geen onderlat, en ook korten ze de bestaande traptreden niet in. Dit doen ze aan de ene kant door onwetendheid, en andere kant wil deze snelle jongens ook snel klaar zijn.

Deze zogenaamde snelle jongens kom ik regelmatig bij parketwinkels tegen, dit komt vaak omdat dit echt hele goede vloerenleggers zijn, en hierdoor ook direct denken een traprenovatie goed te kunnen uitvoeren. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Ik wil hier ook zeker niet beweren dat alle parketleggers slechte traprenovatie monteurs zijn, in tegendeel. Als consument laten we ons nog wel eens verleiden door een mooie winkel en een vakman die goed is in het leggen van vloeren. We nemen dan ook aan dat hij goed is in het renoveren van trappen. Het kan zeker, maar dit is zeker geen garantie.

Het verschil in product

Er zijn verschillende kanalen waar de vakman zijn traprenovatie inkoopt. Dit doen ze bij een fabrikant, groothandel, importeur, of ze importeren het zelf. Elke branche wordt gekenmerkt door haar leveranciers. En omdat traprenovatie erg ‘hot’ is zijn er ook veel parketgroothandels die opeens traprenovatie aanbieden aan hun klanten. Deze groothandel heeft zelf nog nooit een trap gerenoveerd, kent de markt niet of onvoldoende. Ook heeft het vaak te weinig verstand van het product zelf waardoor hij een minder goed product als zijnde topproduct aanprijst aan zijn klanten, de winkeliers.

In mijn traprenovatie magazine spreek ik over de drie verschillende kwaliteiten. Een A, B, en een C-kwaliteit. In de traprenovatie branche zijn er maar slechts 5 of 6 fabrikanten actief. De meeste traprenovatie fabrikanten werken van oudsher al samen met hun groothandel, of importeur, en sommige hebben ervoor gekozen om rechtstreeks aan de vakman te leveren. Hierdoor blijft er voor nieuwe groothandels heel weinig over om traprenovatie aan te bieden aan hun winkeliers en kiezen daarom vaak noodgedwongen voor de mindere kwaliteit die is overgebleven.

In Nederland hebben we wel 1 fabrikant die voor verschillende groothandels en winkelformules produceert. Deze fabrikant levert zelf ook traprenovatie aan de consument. En om niet direct hun concurrent te helpen, heeft ook deze fabrikant besloten om drie verschillende kwaliteiten te produceren. Een zogenaamde A-kwaliteit voor hun eigen bedrijf, een B-kwaliteit voor de vakhandel (vaak groothandels), en ze produceren ook een C-kwaliteit voor de discounter.

Andere nadelen

Het renoveren van een trap is en blijft in mijn optiek altijd maatwerk. Je wilt een goede match hebben qua kleur. Het moet niet enkel bij de vloer passen, maar ook bij de rest van het interieur. Deze match is thuis het beste te maken, daarom komt een goede monteur altijd met een koffer vol kleurstalen bij je langs. Hierdoor kun je de kleuren zien in het werkelijke licht wat op dat moment ook aanwezig is in het trappenhuis. Dit is iets waar een parketzaak, of een woonwinkel niet aan kan voldoen. En als de vakman er toch is om jou een kleurtje te laten uitzoeken, kan deze vakman ook direct de trap goed inmeten. Hierdoor vergeet je niet enkel het aantal trede, iets wat ik persoonlijk nogal te vaak mee maak. Als mensen mij opbellen voor een prijsopgave vraag ik altijd hoeveel treden de trap heeft. En het komt dan nog vaak voor dat de mensen dit niet weten.

De vakman telt niet enkel de treden, maar neemt ook de breedte- en diepte maat van de treden. Ook kijkt hij samen met jou of de zijkanten van de trap mee genomen moet worden. Tevens bekijkt hij of er wel of geen LED verlichting geplaatst moet worden, en op welke treden deze dan uiteindelijk zal moeten komen.

En hoe handig is het dan, dat je direct advies krijgt van de vakman die dan zelf ook de renovatie komt uitvoeren, en niet door een verkoper in de winkel die zelf nog nooit een hamer en een zaag in zijn handen heeft gehad, en jou wil adviseren? Hoe kan zo’n verkoper jou adviseren, als hij zelf nog nooit een trede heeft gezaagd? Of als hij nog nooit een technische training heeft gevolgd?

Kies voor de vakman

Het is volstrekt logisch dat parketzaken en woonwinkels, traprenovatie aan willen bieden, maar krijg je daar ook een echte A-kwaliteit geleverd? Of krijg je een B-kwaliteit voor een A-kwaliteit prijs?  Want zo’n winkel moet de huur van haar pand betalen, de medewerker moet betaald worden en wellicht komt er nog iemand inmeten. Al deze kosten worden doorberekend. Dit is iets wat je bij de vakman bij jou om de hoek niet snel voor je kiezen zult krijgen, die wil graag het mooiste resultaat leveren met de beste kwaliteit.

Bij een traprenovatie uitzoeken in een parketzaak weet je vaak vooraf niet wie de trap komt renoveren. Komt de verkoper hem renoveren? De eigenaar zelf? Hebben ze een gediplomeerde monteur in dienst, of besteden ze het werk uit? En heeft deze zzp’er een opleiding gevolgd? Of heeft hij al meerdere jaren ervaring in het renoveren van trappen?

Wil jij gewoon direct zaken doen met de vakman zelf? Vraag dan nu direct een offerte aan en kom in contact met de beste vakman uit je eigen omgeving.

Aan de slag met traprenovatie?

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening