Er zijn verschillende manieren om je trap te renoveren of bekleden.
De term traprenovatie is sinds een paar jaar erg populair, dit komt onder andere door de vele aandacht dat traprenovatie krijgt in verschillende televisieprogramma’s. Helaas niet altijd terecht, want er worden ook trappen aangeduid als zijnde gerenoveerd terwijl het helemaal niet de term zou mogen krijgen.
Definitie van renovatie:
“Renovatie of renoveren (uit het Latijn: renovare= vernieuwen) is herstellen en wanneer nodig gedeeltelijk vernieuwen van een bestaand pand waardoor het weer bruikbaar wordt naar de huidige maatstaven en normen. Wanneer een gebouw geheel wordt gesloopt en opnieuw wordt opgebouwd, spreken we van herbouw of vervangende nieuwbouw.
Renovatie is het uitvoeren van activiteiten om een gebouw te laten voldoen aan moderne eisen vanuit wet- en regelgeving of aan een moderne vraagstelling inzake het gebruik (de functionaliteit) van een gebouw.
Bij renovatie kunnen karakteristieke eigenschappen gecombineerd worden met moderne vernieuwingen. Een renovatie wordt veelal uitgevoerd door een aannemer of bouwbedrijf.”
Het schuren en schilderen van een trap, zou het dichtste in de buurt komen van een renovatie voor je trap. Maar dit is helaas niet altijd de meest duurzame methode. Daarom kiezen veel mensen voor het bekleden of renoveren met zogenaamde overzet treden voor hun trap.
De bekleding van de trap kan je in twee soorten definiëren
Snel en simpel gezegd heb je een harde en een zachte vloerbedekking voor je op trap. Onder zachte vloerbedekking valt tapijt, vinyl, en plak PVC. Deze materialen zet je over je trap heen, en hebben totaal geen herstellende waarde voor de trap.
Als er bijvoorbeeld diepe slijtageplekken aanwezig zijn op de bestaande traptrede, zullen deze over genomen worden in de bekleding. Wil je een strak resultaat krijgen, zal je voordat je besluit de trap te bekleden met een zachte vloerbedekking ervoor moeten kiezen om je trap helemaal strak en eventueel kraak vrij te maken. Om hem vervolgens te bekleden met een van deze zachte bekleding soorten. Helaas is niet iedere oude trap geschikt om opnieuw te bekleden met zachte vloerbedekking.
Traprenovatie met overzet trede
Je kan er ook voor kiezen om je trap te renoveren met zogenaamde overzet trede, Dit zijn traptreden van harde materialen zoals hout, laminaat met zowel DPL, CPL, of HPL-toplaag of met PVC. Maar dan moet deze PVC wel geplakt zijn een MDF of HDF-drager en niet te verwarren met PVC welke we direct op de bestaande traptrede plaatsen.
Bij het plaatsen van een overzet trede op een bestaande traptrede, komt het dichtste in de buurt van de definitie renovatie zoals in Wikipedia is beschreven “herstellen en wanneer nodig gedeeltelijk vernieuwen van een bestaand trap”
Overzet treden van hout
Eikenhout wordt het meeste toegepast als we praten over houten overzet treden, maar er zijn natuurlijk ook andere houtsoorten mogelijk om je trap mee te renoveren. Verder kunnen we houten overzet treden verdelen in twee soorten, namelijk massief hout en een duoplak. Voor je gevoel heb je het idee dat je moet kiezen voor een massieve houten overzet treden. Maar dit wil niet altijd de beste keuze zijn. Hout blijft altijd werken, en wil vaak kromtrekken. Het is vaak ook heel sterk, en kan het krom aangeleverd worden. Het voordeel van een traptrede is dat deze relatief smal is, waardoor de kromming van het hout minder zal opvallen, als bij bijvoorbeeld een vloer het geval is. Bij een zogenaamde duoplak is dit veel minder het geval, hierbij heb je een toplaag van massief hout, meestal 4 tot 5 mm, dik, welke is geplakt op bijvoorbeeld multiplex. Je hebt de uitstraling van massief hout, maar het heeft praktisch geen kans om te gaan schotelen (kromtrekken).
Het idee dat de levensduur van een massieve overzet trede langer is dan dat van een duoplak is een fabeltje. Ook een duoplak met een toplaag van 4 mm zal een leven lang mee gaan. Deze is ook nog heel goed één of twee keer te schuren. Dit schuren zal je met een inval van misschien wel 10 jaar kunnen doen.
Er zijn natuurlijk ook houten overzet treden met een toplaag van slechts 1 mm. Deze worden meestal heel goedkoop aangeboden bij bouwmarkten, of bij minder professionele traprenovatie bedrijven om het renoveren maar zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden. Ik hoef niet uit te leggen dat hier de levensduur dusdanig kort is dat je binnen de kortste keren weer aan de beurt bent om je trap te renoveren.
Overzet treden van laminaat
Laminaat is de meest voorkomende vorm om je trap mee te renoveren. Maar er zijn verschillenden soorten laminaat. Helaas is het verschil in kwaliteit niet altijd zichtbaar of duidelijk, vandaar dat wij hier graag het een en ander over willen toelichten.
We beginnen met het plaatsen van een laminaat vloer op de trap, welke je kan afwerken met een zogenaamd profiel. Dit vind je wel of niet mooi. Een laminaat voor op de vloer is gemaakt voor op de vloer en nooit bedoelt om een trap mee te bekleden of renoveren. Vandaar dat de voorkant wordt afgewerkt met een profiel. Een laminaat vloer heeft verschillende dikte, dit gaat meestal van 6 mm tot zelfs 9 mm. Naast het grote prijsverschil tussen deze dikte zit er ook een enorm kwaliteitsverschil in, niet enkel voelt de dikke vloer veel steviger, maar ook de toplaag van het geheel zal dikker zijn. Over het algemeen is een toplaag van een laminaat vloer 0,2 mm dik en heeft geen antislip waarde.
De goedkoopste vorm van overzet trede komen we tegen in bouwmarkten en goedkope woonwinkels, merken als Cando of Meistro is zo’n product. Deze heeft net als een laminaatvloer een DPL-toplaag maar deze is slechts 0,2 mm dik en heeft geen antislip waarde. Hierdoor zal je altijd een tape moeten plakken om het uitglijden van de trap te voorkomen.
Een betere kwaliteit is een overzet trede met een toplaag van CPL. Dit materiaal is als toplaag dikker als een DPL-toplaag en is mestaal 0,6 mm dik. Ook de drager is in veel gevallen dikker, waar die van Cando en Meistro slechts 7 mm dik is, zijn deze van CPL vaak al 9 tot 10 mm dik. Merken met een CPL-toplaag zijn o.a. Mexform, Trenovo, en Hafa.
Bij een kwalitatieve traprenovatie is zijn de overzet treden van HPL, dit is het meest duurzame materiaal voor het renoveren van de trap. Niet enkel de toplaag is 0,8 mm dik, ook de drager is veelal HDF in plaats van MDF. Daarnaast heeft deze HPL overzet trede een zeer sterke antislip toplaag welke wordt aangeduid met een zogenaamd R-getal. Een vak bedrijf kunt u precies vertellen welk R-getal het product heeft wat hij aanbiedt. Merken met een HPL-toplaag zijn Upstairs, Rheingold, en Fedi.
Overzet trede van PVC
Overzet treden van PVC moeten we vooral niet verwarren met plak pvc welke we direct op de bestaande trapdelen plaatsen. Er zijn verschillende soorten overzet trede van PVC. En verschillende kwaliteiten, in onze optiek is PVC niet geschikt voor het renoveren van je trap.
We zien veel kleine fabrikanten zelf overzet treden maken met een pvc-toplaag. Omdat PVC veelvuldig wordt toegepast op de vloer is er een vraag ontstaan om dit ook toe te gaan passen op de trappen. Maar er bestaan grote gevaren, want het plakken van PVC op bijvoorbeeld een MDF of HDF-drager is niet zonder gevaar. Zo wil de lijm niet altijd hechten, en zal je als fabrikant gebruik moeten maken van watervaste lijm. Je moet er toch niet aan denken dat bij de eerste goede schoonmaak beurt van de trap met water de toplaag direct loslaat!
Ook is PVC niet geschikt om te buigen, iets wat wel nodig is bij het plakken op een overzet trede. PVC heeft de eigenschap terug te willen buigen in een rechte vorm. Enkele fabrikanten maken met een vrees een inkeping in het PVC op de hoek van de buiging. Het grote probleem hierbij is dat het meest belopen vlak op de overzet trede hierdoor het dunste is.
PVC heeft zeker een mooie en strakke uitstraling. Maar is helaas minder geschikt als een HPL overzet trede bij een traprenovatie.
Overzet trede met leer
Op dit moment is het heel populair om je trap te willen bekleden met leren overzet treden. Het is een mooi en natuurlijk product. Hier geldt ook dezelfde gevaren als bij PVC, het moet wel goed gelijmd worden op een HDF-drager. Leer heeft niet alleen een luxueuze uitstraling, het is een van de duurste oplossingen voor je trap. Leer is supersterk, maar wel kras gevoelig. Je ziet er na de eerste keer op lopen al loopplekken op. Als dit geen probleem voor u is dan is dit een hele mooie materiaal optie.
Ook voor leer geldt dat er verschillende kwaliteiten zijn, voor traprenovatie wordt er meestal buffel leer gebruikt, welke minimaal 6 mm dik is.
Overzet treden met blauwstaal
Ook hiervoor geldt weer dat er door de verschillende televisieprogramma’s vraag is naar traprenovatie met overzet treden in blauwstaal. Dit product moet je echt mooi vinden. Het is een stalen toplaag welke direct op de bestaande trap wordt geplaatst. Omdat het staal is, zal deze van zichzelf al voldoende stevigheid hebben om eventuele oneffenheden van de bestaande trap op te vangen.
Blauwstaal is niets anders dan onbehandeld verwarmt staal, dit kan dus ook op den duur gaan roesten. Ook kan het andere kleuren gaan aannemen, het komt over als een natuurlijk product. Het is overigens ook de meest duurste oplossing om je trap mee te renoveren. Dit komt o.a. dat er nog maar 1 partij is in Nederland die de technieken beheersen van het werkwerken van blauwstaal op de trap.
Je moet namelijk de trap digitaal gaan inmeten, en van de maten van deze trap gaan invoeren in een zogenaamde CAT-teken programma, waarna de maten digitaal kan invoeren in een zogenaamde snij machine. Dit werk gebeurt in een werkplaats en niet zoals bij alle andere vormen van traprenovatie bij de klant voor de deur.
Korte samenvatting.
Een traprenovatie is het beste uit te voeren met overzet treden. Het liefst met overzet treden van hout, of laminaat in een minimale kwaliteit in CPL of HPL.
Met een goede renovatie blijft de trap in haar vorm behouden, en herstellen we enkel de schade die op een andere manier niet direct te herstellen is, een renovatie met een overzet trede is dan ook de meest duurzame renovatie welke er is voor je trap.