traprenovatie met ledverlichting

Het moment zal ik nooit vergeten. Het was ergens in 2003. Ik was bezig met een traprenovatie in Dordrecht. Ik mocht bij deze klant in het hele huis de laminaatvloer leggen, en drie trappen renoveren. Ik was bij deze klant met een compleet team een paar dagen aan het werk. Terwijl wij druk bezig waren, kwam de vraag van de klant of ik niet kon kijken of ik ledverlichting kon plaatsen in zijn trap.

Ik hoefde niet ver te zoeken, want in die tijd werd het vaker gebruikt om in laminaatvloeren te leggen. Het voordeel van deze verlichting was dat hij heel dun was, en hierdoor uitstekend te verwerken was in de overzet treden die we gebruiken om een trap mee te renoveren.

Ik heb wel foto’s van die trap gemaakt, maar ben deze helaas kwijt geraakt. Maar de foto’s zijn wel rond gegaan toen ik later bij een open dag was van een Duitse traprenovatie fabrikant. Daar werden mijn foto’s getoond, en deze werden door de aanwezigen zeer enthousiast ontvangen. Hierdoor heeft de fabrikant besloten om ook ledverlichting op te nemen in haar assortiment. Dit zorgde ervoor dat er meerdere traprenovatie bedrijven ledverlichting gingen toepassen in hun renovatie. Dit bleef ook bij andere fabrikanten niet onopgemerkt. Al snel werd het op grote schaal door vele traprenovatie bedrijven toegepast.

Een bedrijf had besloten om de ledverlichting niet in de trede te verwerken en kwam met ledverlichting in de trapleuning. Uiteindelijk zijn ze toch gezwicht voor de enorme vraag van de consument om toch ledverlichting in de trap zelf te plaatsen. Ik denk wel eens, had ik er maar octrooi op aangevraagd 🙂

Overigens is ledverlichting helemaal niet van de laatste tijd en is er in 1927 al octrooi aangevraagd op ledverlichting door Oleg Losev.

Gedurende zijn werkzaamheden als radiotechnicus merkte hij dat diodes die gebruikt werden in radio-ontvangers licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde Losev details over de eerste led in een Russisch tijdschrift.

Tussen 1924 en 1941 publiceerde hij een aantal artikelen waarin hij uitweidde over de werking van een apparaat dat hij aan het ontwikkelen was dat licht zou moeten genereren door middel van elektroluminescentie. Hij stierf voordat hij dit kon realiseren.

In april 2007 werd Losev in het tijdschrift Nature Photonics door Nikolay Zheludev vermeld als uitvinder van de led.

Bron Wikipedia

Led verlichting in de traprenovatie

Er zijn verschillende manieren om ledverlichting te verweken in een traprenovatie. We kunnen bijvoorbeeld ledstrips gebruiken, deze worden veelal onder de neus van de gerenoveerde trap geplaatst. Tevens kunnen vierkanten ledverlichting toepassen, deze worden meestal in de zijkanten van de gerenoveerde trap toegepast.

Vind een vakman

Traprenovatie met ledverlichting

In de video laat ik zien hoe ik ledverlichting verwerk in een traprenovatie. Bij deze video maak ik gebruik van ledstrips welke ik onder de trapneus plaats. Voordat ik dit kan doen, zal ik eerste de bestaande trap moeten prepareren om de bedrading netjes weg te werken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de bedrading door de stootborden te verwerken maar dan krijg je aan de achterzijde (meestal de trapkast) alle bedradingen te verwerken, en dit is vaak niet zo’n heel mooi gezicht.

De verlichting in deze trap gaan uit en aan door een strakke bewegingscensor welke onderaan en bovenaan de trap is verwerkt. Maar er zijn natuurlijk ook andere bedieningsmogelijkheden zoals een aan- en uitschakelaar, afstandsbediening, of een tijdschakelaar.

Trapleuning met led verlichting

Je kan er ook voor kiezen om de ledverlichting te verwerken in de trapleuning i.p.v. in de gerenoveerde trap. Er zijn verschillende leuningen met ledverlichting. Dit is een echt maatwerk klusje. De monteur zal niet enkel kijken hoe lang de leuning zal moeten worden, maar hij zal ook goed moeten kijken waar hij de stroom vandaan haalt. Er zijn ook trapleuningen met ledverlichting die hun stroom ontvangen via een accu. Een leuning met led verlichting is uitsluitend te koop bij gespecialiseerde leuningen fabrikanten of goede traprenovatie bedrijven.

Verschillende voorbeelden van gerenoveerde trappen met led verlichting

Wil je je trap laten renoveren met led verlichting?

Het resultaat is echt verbluffend, het geeft gewoon iets extra’s aan je gerenoveerde trap. Maar waar moet je op letten, en wat kost led verlichting extra? Is het wel mogelijk in je trap en waar haal je bijvoorbeeld het stroom vandaan? Voor welke keuze moet je gaan, vierkante led lampen of stips onder de neus. Wil je op elke trede een strip of juist om de trede? Een goede adviseur kan je op al deze vragen deskundig advies geven.

Vind een vakman

Aan de slag met traprenovatie?

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening