Een traprenovatie in 1 dag is mogelijk, maar het is geen vanzelfsprekendheid. De foto boven de pagina is een traprenovatie die ik persoonlijk in 1 dag heb gerenoveerd. Het is dus mogelijk om een traprenovatie in 1 dag uit te voeren. Maar het is niet vanzelfsprekend.
De rede hiervan is dat niet elke trap hetzelfde is, de trap op de foto is vrij recht. Maar zit er een dubbele kwart draai in de trap? Dan heb je al wat meer werk.  Ook wanneer je ledverlichting in de gerenoveerde trap wilt zal het meer tijd kosten. Niet elke trap is standaard. Sterker nog, elke trap is maatwerk! Er zijn een paar factoren die nodig zijn om een trap in 1 dag af te kunnen krijgen.
Alleen of met z’n tweeën?
Het scheelt natuurlijk heel erg of je alleen bent of juist met twee personen. Bij het renoveren van een trap met twee personen kan bijvoorbeeld 1 persoon de stootborden zagen, terwijl de ander de treden zaagt. Zo loop je elkaar het minste niet in de weg. Omdat het op maat zagen van de traptrede meer werk is dan het zagen van bijvoorbeeld de stootborden kan deze persoon zich op iets ander richten. Denk bijvoorbeeld aan het inkorten van de bestaande trapneuzen en het opmaat zagen van de uitloop trede. Ik hoef natuurlijk niet in mijn blog artikel uit te leggen dat dit heel veel tijd scheelt.
Stappenplan
De meeste monteurs die de traprenovatie komen uitvoeren, komen dit in hun eentje doen. Dit komt omdat de meeste monteurs zzp’ers zijn en het voor hen te duur is om personeel in te huren voor een klus. Dit is natuurlijk geen schande maar hierdoor kan het voor komen dat de monteur de traprenovatie niet in 1 dag af kan maken.
De monteur die bij je thuis komt zal eerst beginnen met het inkorten van de bestaande traptrede. Dit is een klusje wat maximaal 1 uur werk kost. Bij goedkopere traprenovatie producten als Cando zal dit niet nodig zijn omdat de neus erg dun is. Vervolgens gaat de monteur de traptreden inmeten en zagen. Dit klusje kan ongeveer maximaal 4 uur duren, afhankelijk van het aantal treden. Het verschilt natuurlijk wanneer je een trap met 12 treden of 15 treden mag renoveren, hier kan zomaar 1 uur extra werk in zitten.
Hierna zijn de stootborden aan de beurt, ook deze moeten gezaagd worden. Natuurlijk moet er aan de onderzijde van de trap ook nog een afwerking komen, iets wat veel monteurs liever niet doen omdat dit heel veel tijd scheelt.
De trap moet vervolgens gelijmd en afgewerkt worden, meestal kan dit met een kit in een bijpassende kleur. Je zult begrijpen dat dit alles best veel werk is. Maar ook randverschijnselen -om het zo maar even te noemen- zijn afhankelijk of de trap in 1 dag klaar kan zijn.
De meeste monteurs zagen de treden op de klus. Maar hoever kan je met je bus van je werk afstaan en waar kan je je werkplek voor deze dag opbouwen? Kan je dit in de buurt van de trap doen, of moet je eerst een stuk lopen tussen de werkplek buiten en de trap binnen? Zo kost een trap op de 1e verdieping altijd meer tijd om te renoveren dan een trap op de begaande grond. Dit is om de doodsimpele reden dat je een stuk verder moet lopen.
Meer werk.
Als je een trap gaat renoveren kan je ervoor kiezen om ook de zijkanten van de trap te gaan renoveren. Deze zijkanten noemen wij de wangen. Als je voor zo’n uitbreiding of meer werk kiest is het onmogelijk om de trap al in 1 dag erin te krijgen. Ook al heb ik een keer een collega gezien die dit wel gepresteerd heeft. Maar ikzelf zal mij hier nooit aan wagen. Dit komt omdat de wangen van de trap erg veel tijd in beslag nemen om te renoveren. Ook het aanbrengen van bijvoorbeeld ledverlichting of het leggen van een laminaatvloer op de overloop kost veel extra tijd.

Ook een open trap is meer werk. Vooral als er gekozen wordt voor het beste resultaat, waarbij ook de onderzijde van de trap gerenoveerd mag worden. Dit brengt ook extra werk met zich mee. Zo moet de onderzijde apart gezaagd worden en de achterzijde van de trede zal ook netjes afgewerkt moeten worden.
Een goede vakman kan je vooraf precies vertellen hoeveel werk het kost om jouw trap te laten renoveren. Natuurlijk kan de monteur achteraf altijd nog voor verrassingen komen te staan. Echter is het voor een ervaren vakman eenvoudig om in te schatten hoeveel tijd hij nodig zal hebben voor jouw renovatie.
Ondanks dat veel grote bedrijven claimen dat een traprenovatie in 1 dag mogelijk is, is dit ook bij deze grote bedrijven niet altijd het geval. Voorbeelden hiervan kom je tegen als je gaat zoeken op het internet. Mensen hebben hierbij vaak klachten, omdat ondanks de belofte de trap niet in 1 dag klaar was. Zelf hoor ik ook maar al te vaak de opmerking “o dat doet u toch wel in 1 dag?” Ik vertel altijd hoeveel tijd ik nodig heb, en wat er allemaal voor nodig is om een trap in 1 dag gerenoveerd te krijgen. Dit is dan ook de reden voor mij om hier een blog bericht over te schrijven. Want ik wil jou zo goed mogelijk vooraf informeren.
Nu kan ik nog zulke blog of magazines berichten schrijven maar de beste informatie krijgt u altijd direct van de vakman bij je thuis aan de hand van je eigen trap en met je eigen wensen. Zo’n adviesgesprek zal nooit een hele dag duren. Meestal is de adviseur met een uurtje klaar. Het lukt mij helaas niet om iedereen zelf te bezoeken in heel Nederland en of België. Dat zou ik natuurlijk het liefst wel willen doen, maar ik heb gelukkig hele goede collega monteurs die niet opdringerig zijn, en die weten waar ze over praten. Zij kunnen jou vooraf precies vertellen hoe lang ze met jouw trap bezig zijn om deze weer helemaal mooi te maken. En dat dit niet in 1 dag gebeurt, is helemaal niet erg toch? Het enige wat telt is het resultaat, als dat maar netjes is. Natuurlijk begrijpt elke monteur dat je zo snel mogelijk uit de rommel wilt zijn. Maar het kan ook wel eens langer duren dan dat je zou denken, of zou kunnen verwachten.
Traprenovatie in 1 week
Ja, je leest het goed, een traprenovatie in 1 week! Zou dat erg zijn? Natuurlijk is dit niet de bedoeling en totaal niet leuk. Ik ben het helaas vaak tegen gekomen als kleine zzp monteur. Ik kreeg een opdracht waar ik super blij mee was. Ik mocht bij een familie een traprenovatie uitvoeren. Dit was een open trap met 12 treden waarbij ik de onderzijde ook mee mocht bekleden. Dit koste mij dan al snel twee dagen werk. Vervolgens mocht ik ook op de overloop een laminaatvloer leggen, wat weer een halve dag werk kostte. Ook het renoveren van de wangen van de trap kostte een halve dag werk. Hierna moesten toen ook nog eens de overzettreden gezaagd worden en er moest ledverlichting in de trap komen!
Ja, voor menig zzp’er kosten zulke klussen 4 tot 5 dagen werk. Het kan wellicht sneller maar de tijd van ergernis zijn we snel vergeten. Maar de ergernis van slechte montage zal je in lengte van dagen aan herinnerd worden. Natuurlijk wil je horen dat zo’n klus ook in 2 dagen geklaard kan worden maar ik schrijf liever een eerlijk blog artikel dan dat ik iets beloof en veel slechte recensies krijg.
Het voordeel bij dit ongemak is wel dat je gewoon over de trap kan lopen tijdens de klus. Maar ook s’ avonds als de monteur naar huis is kun je er over lopen. Natuurlijk is dit niet prettig werken voor de monteur maar mogelijk is het wel.