Mijn trap kraakt

Een krakende trap komt vaak voor, zeker bij oudere huizen, hoor je de trap vaker kraken. Natuurlijk komt dit ook door de tands des tijds. Een trap is van hout gemaakt, en houd blijft altijd werken. Veel oude traptreden zijn krom getrokken,  schotelen noemen wij dit,  dit komt onderander door de luchtvochtigheid in huis. bij een hoge luchtvochtigheid zet het hout uit, en bij een droge lucht krimpt het hout.

Mocht je langs een drukke weg wonen, en er komt een grote zware vrachtwagen voorbij rijden, dan kan je soms het hele huis voelen trillen, terwijl dit huis van beton is. Dit heeft niet enkel invloed op de naden van de muren in het huis, maar ook op de naden van de trap, en de traptreden. Om maar een voorbeeld aan te geven.

Er zijn dus vele invloeden waardoor een trap werkt. Hierdoor is het ook belangrijk om een goed product te kiezen als je ervoor kiest om je trap te laten renoveren met overzet treden, niet elk traprenovatie product, wat zodanig aangeboden wordt is geschikt om je trap mee te renoveren. Vraag daarom altijd advies in, bij een geschoolde of een zeer ervaren traprenovatie specialist in.
Met het renoveren van je trap met overzet treden van CPL laminaat, HPL laminaat, en hout kan je het kraken een heel eind reduceren, maar het is nooit een garantie dat het volledig over is, of ook zal wegblijven, want ook na de renovatie zal het hout onder de overzet treden altijd blijven werken, afhankelijk van de omstandigheden in en om het huis.

Kraaklatten

Wat ikzelf veel tegen komt zeker bij oudere huizen welke voor 1960 gebouwd zijn, dat de timmerman een zogenaamde kraaklat onder de traptrede plaatst, de precies reden waarom deze kraaklat er geplaatst werden, durf ik niet te zeggen, waarschijnlijk om extra versteviging te geven aan de trap. tegenwoordig zijn de traptreden zonder kraak laat ook dikker dan de oudere traptrede.  Als ik een traprenovatie mag uitvoeren op een trap, dan verwijder ik deze kraaklat altijd, vaak merk ik dat dan het kraken ook vanzelf ophoud.

Een traptrede beweegt altijd als je over de trap loopt, deze zogenaamde kraaklatten, zijn met vier spijkers vast gespijkerd, en in de loop van de jaren zijn juist deze spijkers de oorzaak van het kraken van de trap. de spijkers zijn gaan roesten, en omdat de traptrede beweegt als je er overheen loopt. schuift de treden en kraaklaat van elkeer, en het zijn de spijkers die het kraken veroorzaken.

Wil je de trap niet renoveren, dan kan je ervoor kiezen om de kraaklatten allemaal te verwijderen, en hier nieuwe voor terug plaatsen. het verwijderen van de kraaklaten, is eenvoudig, je plaatst in het midden van de traptrede een bijtel, deze sla je met een maker eronder, vervolgens breek je de kraaklat onder de traptrede vandaan.  Let wel op, de kraaklat zit meestal ook nog ongeveer 5 mm. in de trapboom ingefreesd. met het uitbreken van de kraaklat moet je natuurlijk altijd oppassen dat je de trapboom niet beschadigd.

Bij het plaatsen van een nieuwe kraaklaat, moet je de bestaande trap onder spanning omhoog plaatsen. Dit kan je doen met lijmkleppen, waarna je de nieuwe kraaklat kan gaan monteren, het liefst met lijm, dus zonder schroeven zodat deze niet in de toekomst kunnen gaan zorgen voor het opnieuw gaan kraken van de trap.

Vastzetten of opkrikken

Bij nieuwe trappen na 1960 kom je deze kraaklat niet meer tegen, helaas komt het bij deze nieuwe trappen ook voor dat een trap kraakt als je er overheen loopt. Als het kraken echt te erg is, zeker voordat wij hem gaan renoveren, kunnen we ervoor kiezen om hem vast te zetten, dit doen wij dan meestal door er dunnen lange schroeven van bovenaf, door de trede te schroeven in de stootborden, op deze manier wordt de trede volledig vast gezet op de stootbord.
Doordat we de trap toch aanpakken met de renovatie, zijn deze schroeven niet meer zichtbaar. Mocht je de trap niet gaan renoveren, kan je ervoor kiezen om deze schroeven verder door te draaien, zodat ze een paar millimeter verzonken liggen in de traptrede, waarna je er met een laagje plamuur de bovenkant weer afwerkt, zodat er niets meer te zien is van dit schroefgat.

Er zijn ook speciale schroeven in de handel, waarmee je de traptrede opkrikt ten opzichten van de stootborden. Deze schroeven zijn ongeveer 12 millimeter dik. Het nadeel van deze schroef is, dat hij dikker is dan de dikte van de stootboord, welke meestal maar 10 millimeter dik is, waardoor je altijd een stukje van de schroef blijft zien.

Het verwerken van deze kraakschroef, is een klus voor een doorgewinterde doe het zelver of een goede vakman. Wat heb je nodig om het kraken van je trap te verhelpen met deze kraakschroef?

  1. Voldoende kraakschroeven voor elke trede
  2. Ronde houten speedjes
  3. Een speedboor voor de kraakschroef
  4. Een speedboor voor de houten speedjes
  5. Een Boormachine
  6. Een Ratel
  7. Een Duimstok en Potlood
  8. Veel geduld

Het eerste wat je doet, is een gat boren in de traptrede, precies in het hard van de stootbord. dit doe je met de grote speedboor, welke de maat heeft van het speedtje, vervolgens pak je de kleinere speedboor, met de maten voor de kraakschroef, en deze boor je tot aan het stootbord, hierna draai je met de Ratel de kraakschroef in de trede, tot aan het stootbord, hierna krik je de treden iets op van het stootbord, waarna het kraken van deze twee delen over elkaar tot het verleden behoord. Na deze handeling vul je het gat wat is ontstaan in de traptrede op met het houten speedje, hierna kan je deze schuren en weer netjes schilderen.

Wat nu als mijn trap al gerenoveerd is

Ondanks de grote zorg van de monteur, en het perfecte product om je trap mee te renoveren, kan het zeker voorkomen dat een trap gaat kraken nadat hij al gerenoveerd is met overzet treden. Dan ga je er natuurlijk niet van bovenaf schroeven in draaien, of boren, Nee dat zou geen goed idee zijn. Dan ga je kijken of je de trap aan de onderkant vast kan zetten met zogenaamde ijzeren zadels.  Natuurlijk moet de achterkant van de trap niet in het zicht zijn, en moet je er wel bij kunnen. Het is zeker geen mooie oplossing maar vaak wel heel effectief.

Ook een open trap kan gaan kraken, dit heb ik zelf mee gemaakt, met een trap welke ik heb mogen renoveren, deze bleek achteraf pas te gaan kraken. Na een telefoontje van de klant, ben ik gaan kijken, en gaan zoeken waar het kraken vandaan kwam. Het bleek dat de overzet trede te strak tegen de zijkant was geplaatst. Bij het lopen van de trap, ging ook deze trede bewegen, en hierdoor schuurde hij langs de trapboom, wat het krakende geluid bezorgde. Ik heb dit toen opgelost om met mijn Ferm zaagmachine iets vrij te zagen van de kant. Dit zijn wel risico klusjes omdat de kans op beschadigingen heel groot is aan de trapboom.

Garantie op een antikraak trap

Helaas niemand of geen enkel bedrijf kan garantie’s geven op het uitblijven van kraken van de trap, want ook na de aanpassingen van de trap, kan deze in de toekomst zo gaan werken, zodat hij weer gaat kraken. Natuurlijk moet je hier niet vanuit gaan, maar ik wilde het toch even gezegd hebben. Ook als ik gebeld wordt om het kraken van een trap te verhelpen, zelfs bij een traprenovatie vermeld ik het wel altijd, van “let op het kraken zal verminderen, of zelfs misschien helemaal weg zijn, maar er bestaand een kans dat het later weer terug komt”.

Aan de slag met traprenovatie?

Ontdek Alle Ins en Outs Schrijf Je Nu In!

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening