LED verlichting in mijn gerenoveerde trap

Ik weet nog heel goed, het was ergens in 2003 toen een klant aan mij vroeg of ik ook LED verlichting in zijn trap wilde verwerken.

Traprenovatie was net nieuw in Nederland, en dit was voor zover bekend nog nooit eerder gedaan. Omdat ik net een paar jaar naast het renoveren van trappen ook nog vloeren legde, hoofdzakelijk laminaatvloeren, had ik ingangen bij meerdere vloeren groothandels. In de vloerenwereld werd geëxperimenteerd met het verwerken van LED verlichting. Deze LED lampen waren minder diep of dik dan de gebruikelijke LED lampen in die tijd, die waren gemiddeld 4 cm diep, en niet te verwerken in de overzet treden die wij gebruikten om een trap te renoveren.

Deze groothandel had maar 1 model LED lamp, deze was ongeveer 7 cm in diameter en kon enkel nog maar geplaatst worden op de trede. Ik stond natuurlijk niet direct te juichen toen de klant uit Dordrecht dit aan mijn vroeg, maar vond het wel tof om iets te proberen, en zo geschiedde.

Natuurlijk was het resultaat bijzonder, en heb ik er foto’s van gemaakt. Later dat jaar ging ik naar een open dag van de fabrikant van de overzet trede waarmee wij de trappen renoveren. Ik was 1 van de jongste bezoekers daar aanwezig, ik was in die tijd ook de enige Nederlander die daar zijn trappen inkocht. Ik stond daar als jonge man tussen al die oudere Duitse schrijnwerkers.

En plots werden daar mijn foto’s getoond, deze had ik al eerder gegeven aan de CEO van het Duitse bedrijf. Hier kwam de mededeling van dit kunnen we ook gaan doen met onze gerenoveerde trappen. Ik zie al die andere Duitse schrijnwerkers met bewondering kijken naar mijn gerenoveerde trap. Dit idee werd dan ook heel goed ontvangen.

Later dat jaar stond ik nog met mijn bedrijf op een woonbeurs. Een als je dan toch op een woonbeurs staat, als klein traprenovatie bedrijfje naast Nederlands toen nog enige en grootste traprenovatie bedrijf, tenminste ze dachten dat ze de enige waren in Nederland. Wil je wel iets bijzonders laten zien, dus bouwde ik in de showtrap voor op deze beurs ook LED verlichting in.

Ik weet nog heel goed dat de directeur van dat bedrijf op mijn stand met veel verontwaardiging naar mijn trappen aan het kijken was. Dit hadden ze nooit verwacht, een jonge ondernemer die toen net even iets inventiever was dan de grote speler in het veld.

Het grote speer punt van dit grote bedrijf is altijd geweest ‘een traprenovatie in 1 dag’, en dat is het van mij nooit geweest. Maar omdat het inbouwen van LED verlichting nu eenmaal meer tijd kost, konden zij dit in die tijd nooit realiseren. Het kostte teveel tijd om het in te bouwen.

Ondertussen had de Duitse fabrikant zoveel reacties gehad op mijn foto’s van de gerenoveerde trap met LED verlichting, dat die besloten hadden een compleet assortiment op te nemen in hun programma. In plaats van grote ronde LED lampen te nemen, kozen ze voor vierkanten lampen welke we in de treden, stootborden of in de wangen konden plaatsen. Deze lampen hebben een inbouwdiepte van slechts 9 mm. Naast deze vierkanten lampen hadden ze ook LED staven die we onder de voorkant van de traptreden kunnen plaatsen.

Nadat de fabrikant deze lampen introduceerde bij hun klanten liep het echt storm, en vele andere fabrikanten volgden al snel met het opnemen van LED verlichting in hun assortiment. Ook de grote concurrent die op de beurs mijn stand kwam kijken voelde dat ze iets moesten gaan doen, deze kwam toen met LED verlichting in de leuning. Dit is qua montage eenvoudiger dan in de treden te verwerken.

Want de leuning is van tevoren in de fabriek op maat gemaakt, en de LED lampen gingen aan op een batterij, hierdoor hoefde de monteur slechts 2 of 3 gaatjes te boren om deze leuning op te hangen. Door deze oplossing kon dit bedrijf zich nog steeds aan hun eigen belofte houden om een traprenovatie in 1 dag te realiseren.

Vandaag de dag, met zoveel traprenovatie bedrijven doet bijna elke bedrijf wel LED verlichting verwerken in hun gerenoveerde trappen. Maar elke bedrijf gebruikt zijn eigen systeem. Zelf werk ik nog steeds en uitsluitend met lampen van de Duitse fabrikant, dit omdat die zich bewezen hebben vele branduren te hebben. Natuurlijk heb ik ook wel eens geprobeerd om naar goedkopere varianten te gaan, maar ik heb helaas moeten constateren dat deze minder branduren hebben dan de iets duurdere LED lampen.

Ik moet er dan ook niet aan denken om de lampen met de tijd te vervangen als een traprenovatie is uitgevoerd. Dit is echt onbegonnen werk. Natuurlijk is dit ook sterk afhankelijk van de manier van inbouwen. Zelf probeer ik hier altijd wel rekening mee te houden, maar dit is nooit te garanderen.

Natuurlijk is ook de verwerking van de LED lampen belangrijk voor de levensduur, want hoe worden de bedrading weg gewerkt? Gaan deze door de stootborden heen? Of worden ze gewoon koud op de oude en bestaande traptrede gelegd? Worden ze vervolgens in de lijm verwerkt? Dit is natuurlijk de snelste manier, zelf maak ik altijd een gleuf in de bestaande traptrede, waarin ik de bedrading wegwerk, zodat deze altijd verzonken is. Zo kan er geen kabelbreuk ontstaan als je op de trap heen en weer gaat lopen.

Er zijn ondertussen echt vele mogelijkheden om LED verlichting te verwerken in je gerenoveerde trap, De monteurs waar ik nu mee samenwerk, kan je alles hierover vertellen.

Wil je een offerte ontvangen voor je eigen trap?

Aan de slag met traprenovatie?

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening