Of het goedkoopste traprenovatie bedrijf, automatische de beste of zelfs een goede keuze is voor je eigen trap, betwijfel ik ten zeerste. De vraag die bij mij altijd opkomt, is waarom kan dit bedrijf voor dit lage bedrag een trap renoveren? Waar zit de prijs nu in bij dit bedrijf? Is het de massa? oftewel doet hij echt zoveel trappen dat hij ze echt zo goedkoop kan aanbieden? Of is het, het product, koopt hij het zo goedkoop in, dat hij daarom de traprenovatie zo goedkoop kan aanbieden?
Wil je alles weten over de prijzen van traprenovatie? Download mijn boek.
Een prijs opbouw van een traprenovatie is niet te doorgronden, want we zien een mooi plaattje waarbij de trap netjes voor het oog is afgewerkt, met een bij behorende prijs, maar we zien niet waar dit plaatje mee gerenoveerd is? Welk materiaal dit werkelijk is, en hoe de opbouw van het product is. Vaak zijn de foto’s te klein om de ware details te kunnen zien van de vakman, hiervoor zouden we de foto’s flink voor moeten uitvergroten, of het echte werk moeten zien van de monteur.
Als we een auto gaan kopen, dan snappen we wel, dat bijvoorbeeld een Ford Ka een stuk goedkoper is dan een Ford Mondeo, het is niet enkel dat een Mondeo groter is, waardoor hij betere rij eigenschappen heeft, maar ook de motorinhoud is aanzienlijk groter waardoor hij ook sneller zal zijn, dan een Ford Ka. Dit is voor de meeste mensen volstrekt duidelijk, maar als we nu overzet treden moeten beoordelen waarmee de vakman de trap renoveert, dan zijn deze eigenschappen minder snel te herkennen, of soms zelfs helemaal niet. Maar ze zijn er wel degelijk.
Een traprenovatie kan je met verschillende producten uitvoeren.
Het meest voorkomende product waar de vakmannen mee werken, en dan vooral de gespecialiseerde traprenovatie bedrijven zijn, de zogenaamde laminaat overzet treden, deze heb je in verschillende uitvoeringen. Met een DPL, CPL, of een HPL. toplaag. Veel parketzaken die traprenovatie aanbieden werken vaak met overzet treden van hout. en deze heb je in zowel massief hout, van 10 tot 18 mm, dik, of een duoplank, deze bestaat uit twee gedeeltens, een drager vaak van multiplek, met een toplaag echt hout, meestal eiken hout van 4 tot 6 mm. dik.
Een woonwinkel, is gewend om een trap te stofferen met tapijt, hierdoor gebruikt een woonwinkel vaak PVC. deze heb je in twee uitvoeringen, zowel direct geplaatst op de bestaande trap, waarbij je het PVC van bijvoorbeeld 5 mm. dik direct op de bestaande trap plaatst. dit is vaak met een mes te verwerken, en de bestaande trap moet strak en glad zijn, omdat je elke oneffenheid direct door het PVC ziet. De woonwinkels noemen dit renovatie, omdat het lekker commercieel klinkt. maar een echte vakman zal dit onder bekleding scharen. En er zijn nog PVC welke verwerkt is op MDF, waardoor het eruit ziet als een overzet treden.
En er komen ook steeds meer trappen aan welke gerenoveerd worden met Leer of Blauwstaal.
Het grote verschil tussen de kwaliteiten
Als we het hebben over traprenovatie, dan hebben we het vaak over de overzet tredes, want dat is immers het gedeelte waar we over lopen, en wat de grootste impact heeft op het uiterlijk van de trap. Dat bijvoorbeeld de stootborden (opstaande kant van de trap), van een mindere kwaliteit is, is minder van belang, want dit gedeelte heeft immers minder te verduren dan de overzet treden, waarover we lopen.
Het meest voorkomende, en geschikte product om je trap mee te renoveren is nog altijd, Laminaat, maar dan wel in een CPL of HPL uitvoering, zelf omschrijf ik dit in mijn boek “Wat kost een traprenovatie?” over de drie verschillende kwaliteiten, A,B, en C kwaliteit. Waarbij de A het beste kwaliteit bevat, en C de minste kwaliteit.
Er zijn in Europa maar een handje vol fabrikanten die producten produceren voor de traprenovatie, en alle bedrijven kopen bij een van deze fabrikanten. De merken die van oudsher actief zijn in de traprenovatie branche, werken over het algemeen met een echte A kwaliteit, een overzet treden die aan de strengste veiligheidseisen voldoet, zoals een goede antislip laag, een brandvertragende tussen laag, en een vollere of dikkere toplaag zodat je er niet binnen aantal jaren door heen gelopen bent.
Een C kwaliteit, zijn over het algemeen, de kwaliteiten die je in bijvoorbeeld een bouwmarkt aan treft, en ik wil hier in mijn blog dan ook niet direct beweren dat ze slecht zijn, maar de regel is ook voor traprenovatie al het waar naar zijn geld, de bouwmarkt producten oftewel de zogenaamde C kwaliteit
heeft geen goede antislip toplaag, waardoor je met rubbertjes of antislip tape gaat werken, is niet brand vertragend, en zal in totaal een stuk dunner zijn, om te verwerken, waardoor je ook veel sneller slijtplekken zal zien.
Een goede vakman, kan jou haarfijn het verschil tussen deze drie kwaliteiten uitleggen.
Wil je alles weten over de prijzen van traprenovatie? Download mijn boek.