Alternatief voor traprenovatie

Alternatieven voor traprenovatie zijn er in verschillende vormen. Maar of we dit ook echt als alternatief kunnen definiëren, zal ik proberen in deze blog uit te leggen.

We moeten eerst kijken naar wat we bedoelen met het renoveren van een trap. Is dit het schilderen van een trap? Want dit kan ook onder de noemer renovatie kan vallen. Of bedoelen we met renoveren een trap voorzien van overzettreden, waarover je veel informatie vindt op deze website?

We gaan van het laatste uit in deze blog, het renoveren van je trap met zogenaamde overzettreden. Feitelijk is het renoveren van een trap met een overzet treden, het bekleden van de trap met een harde vloerbedekking. In mijn gratis “Traprenovatie Magazine” zet ik de verschillen tussen alle renovaties en bekledingen van de trap uiteen.

Alternatief voor overzet treden

We gaan eerst kijken welke alternatieven er zijn als we niet kiezen voor de harde overzettreden, welke gebruikt worden door de gespecialiseerde traprenovatie bedrijven.

Er zijn bijvoorbeeld overzet treden van een andere kwaliteit, het zogenaamde C-kwaliteit. Deze overzet treden vinden we veelal in bouwmarkten, bij klusbedrijven of bij internetwinkels. Voor een deel is dit een goed alternatief, het is in ieder geval een heel stuk goedkoper. Het heeft net als de A-kwaliteit overzet treden een toplaag, en deze toplaag is geplaatst op een MDF-drager (in plaats van een HDF-drager).

De volgende vraag die we kunnen stellen is, wie gaat deze goedkopere alternatief voor ons plaatsen? Is dat een gespecialiseerde vakman, klusbedrijf, of een handige buurman? Ook hier zitten natuurlijk enorme verschillen in. Ikzelf vergelijk het wel eens met een professionele voetballer. Natuurlijk heeft deze professionele voetballer een stukje talent, maar naast dit talent moeten we niet vergeten dat hier een complete opleiding aan vooraf gaat. Ondanks dat deze professionele voetballer de top bereikt, zal hij nog elke dag gaan trainen om betere resultaten te behalen. Wij kunnen allemaal wel een balletje trappen, zeker als we op vakantie zijn en er een wedstrijd wordt gespeeld met de verschillende campinggasten. Dan lukt het ons allemaal wel om eens te scoren.

Maar zijn wij dan net zo goed als deze profvoetballer? Wat zou er gebeuren als deze profvoetballer, opeens invalt in ons spel tijdens de vakantie op de camping? Ondanks mijn grote wil om te winnen, en mijn gedrevenheid om deze prof te verslaan zou ik werkelijk geen schijn van kans maken. Dit zie ik ook bij klussen. We kunnen allemaal wel in huis klussen, natuurlijk is er een stukje talent voor nodig. Maar er is ook zeker vakkennis voor nodig, een opleiding of een training bijvoorbeeld. Maar ook er elke dag mee bezig zijn zorgt ervoor dat een gemiddelde doe-het-zelver nooit het resultaat zal bereiken als een doorgewinterde vakman.

Is deze handige doe-het-zelver een alternatief? Misschien wel, maar we zullen ook hierin concessies moeten doen. We zullen wellicht dikkere naden tussen de overzet treden en de wangen moeten accepteren. Wellicht worden er geen onderlatten geplaatst, of is het kitwerk van de traprenovatie minder strak.

Een ander product

Een ander product wat nu veel wordt toegepast onder de noemer traprenovatie, is het bekleden van trappen met PVC. Natuurlijk heeft dit een mooie uitstraling, maar ik denk niet dat dit een echt alternatief is voor een traprenovatie met overzet treden. Zelf vind ik dit meer onder de noemer van trap bekleden vallen, vooral omdat PVC direct op de trap wordt geplaatst. Er zijn wel fabrikanten die PVC produceren als overzet treden. Maar we gaan eerst kijken naar de PVC die direct op de trap wordt geplaatst.

Omdat PVC van nature niet kunnen buigen, wordt de voorkant altijd afgewerkt met een aluminium strip. Ook dient de trap honderd procent vlak en strak te zijn. In de beschrijving die bij de PVC wordt meegeleverd, staat vaak vermeld dat er geen oneffenheden van meer dan 2 millimeter per vierkanten meter mogen zitten.  Concreet houdt dit in dat er geen druppeltje lijm mag zitten op de oude bestaande traptrede als deze bekleed wordt met PVC. Doen we dit wel, dan zal dit druppeltje uiteindelijk door de toplaag zichtbaar worden.

De overzet treden met een toplaag van PVC, kunnen we wel over oude trappen plaatsen welke vol zitten met lijmresten. Dit valt dan onder de traprenovatie met harde overzet treden. En is dan ook geen alternatief, maar een feitelijke renovatie.

Vloerdelen van laminaat.

Wat ook nogal eens gebruikt wordt, zijn laminaat vloerdelen. Deze planken zijn gemiddeld 20 cm breed en 120 cm lang. Het grote voordeel van je trap renoveren met deze vloerdelen is natuurlijk de erg gunstige prijs. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo zijn naden op de kopse kant van het vloerdeel onvermijdelijk. Vanzelfsprekend zijn deze vloerdelen niet te buigen, en zullen we de voorzijde af moeten werken met aluminium hoeklijsten. Hierdoor halen we een mooi optisch strak geheel direct weg.

Overzet treden, en zeker die van het A-kwaliteit label heeft een antislip toplaag. De kwaliteit hiervan wordt aangegeven met een R-getal. Deze antislip toplaag is dan ook speciaal aangebracht op deze overzet treden omdat deze voor een trap zijn ontwikkeld. Dit is helaas niet het geval bij laminaat vloerdelen. Hierdoor zullen deze gladder zijn dan originelen treden. Hierdoor zijn ze ook gevaarlijker voor iedereen die over de trap naar boven of beneden zal gaan.

Schilderen

Ik vind niet dat je het schilderen van je trap als een alternatief voor het renoveren met overzet treden mag noemen. Natuurlijk kan je de trap weer als nieuw eruit laten zien door hem strak in de verf te zetten. Maar we moeten nooit vergeten dat de trap van vurenhout is gemaakt. Dit hout is na een lange tijd vaak kapotgelopen doordat het hout intensief belast wordt. Hierdoor gaat de verf los gaat zitten. En ook voor verven geldt, de kwaliteit verf en de vakman maken het verschil.

Sommige trappen zijn soms onherstelbaar beschadigd doordat ze voorheen bekleed waren met tapijt. Dan is het verven van de trap om hem weer nieuw leven in te blazen geen optie meer.

Nieuwe trap

Natuurlijk is een nieuwe trap ook een optie voor renovatie. Het voordeel is natuurlijk dat dan alles direct weer nieuw is. De treden zullen weer strak en recht zijn, evenals de trapboom. Maar een nieuwe trap vraagt wel een hoop werk. Vaak kunnen we dit niet als handige doe-het-zelver oppakken. Een nieuwe trap moet niet enkel goed geplaatst worden, maar moet ook heel strak worden ingemeten. We moeten er niet aan denken dat de nieuwe trap 5 cm te laag of te hoog is.  Ook de uitval van de trap is hierbij belangrijk, evenals het trapgat zelf.

Als we dezelfde maten als de oude trap aanhouden wordt het een iets gemakkelijkere klus. Maar toch zullen wij in gesprek moeten gaan met een goede aannemer, want de oude trap zal eerst verwijderd moeten worden. Hierbij zijn beschadigingen aan de muur of vloer niet ondenkbaar. Een goede aannemer zal in eerste plaats de beschadigingen tot het minimum beperken, maar hij zal ze ook achteraf herstellen.

Deze aannemer zal naast het berekenen van de nieuwe trap, ook de arbeid doorrekenen. En als de nieuwe trap geplaatst is, wat gaan we dan met de nieuwe trap doen? Gaan we deze kaal laten? Of gaan we hem schilderen, met het gevaar om binnen twee jaar het verf of het hout kapot te lopen?

We kunnen deze nieuwe trap natuurlijk bekleden met zachte vloerbedekking zoals tapijt, vinyl of PVC. Maar we kunnen deze nieuwe trap ook bekleden met harde vloerbedekking zoals overzet treden van echt hout, PVC of HPL.

Een goede vakman kan samen met jou alle voor en nadelen bespreken. En aan de hand van verschillende voorbeelden die hij bij zich heeft kan hij het verschil ook goed laten zien.

Wil je direct een afspraak maken met een vakman uit je eigen omgeving?

Vind een vakman

Aan de slag met traprenovatie?

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening