Trapspin versus trapmallen

Al jaren is een trapspin een gemeen goed bij het renoveren van een trap. Sterker nog, in de begin jaren was er niets anders dan de 6 potige trapspin. 

Later zijn hier andere modellen bij gekomen zoals die van Cando of Wolfcraft.

Maar is een trapspin nu altijd wel zo handig?

In mijn video test ik de verschillende trapspinnen.

In deze video test ik de drie verschillende trapspinnen die er op dit moment te koop zijn, en komt tot de ontdekking dat ze eigenlijk geen van alle heerlijk werken, elke spin heeft wel zijn handicap, zo heb je met de traditionele trapspin dat hij kan verschuiven, als je hem van de trede haalt, maar ook heb ik ontdekt tijdens het werk, dat als je met de trapspin naar buiten loopt, dat als je per ongeluk tegen een deurpost aan stoot, de poten van de spin al verschoven kunnen zijn, zonder dat je het zelf in de gaten heb. en je teken de bestaande trede over op de overzet treden, dan komen die maten niet meer overheen, met alle gevolgen van dien.

De Cando trapspin is feitelijk enkel bedoelt voor de overzet treden van Cando, terwijl de andere trapspinnen voor elke overzet trede gebruikt kunnen worden. Zelf vind ik de Cando erg omslachtig, omdat je moet werken met afstand blokjes iets wat wel handig klinkt, maar in de praktijk vaak toch iets minder handig werkt, deze moet je per trede erop en eraf schroeven, ook is de trapspin van Cando erg instabiel, en hierdoor moet je hem vast zetten op de bestaande traptrede, zodat hij niet van de trede af valt. ene als je je trap gaat uitmallen met de poten van de spin, dan kunnen deze poten wel eens in de weg zitten als je de trapspin weer los wil maken als je klaar ben met het uitmallen van de trap.

De Wolfcraft trapmal is weer een totaal ander product, dan bijvoorbeeld de traditionele trapspin of de trapspin van Cando Het handige is dat je direct de contoeren van de trap heb, maar het de delen zet je aan elkaar vast middels een vleugelmoer, en omdat deze vaak te dicht op de zijkant of stootborden zit, is het vaak lastig om hier met je vingers tussen te komen, ook heb ik ontdekt in mijn video dat het een tijd rovende klus is, en dat wordt door Wolfcraft zelf ook beaamt, als je naar hun video krijgt, waarin zij 6 uur bezig zijn met het mallen en zagen van een traprenovatie.

Ik dacht ik ga deze uitdaging ook aan met mijn eigen trapmallen van Qlipper.  ik heb dit ook opgenomen in een video, zelfs ikzelf stond versteld van het resultaat in tijd. bekijk de video hieronder.

Je begrijpt dat ik de voorkeur geeft aan het mallen van de traptrede in plaats van het gebruik van een trapspin, welke het dan ook mogen zijn. De trapmallen werken niet enkel nauwkeuriger, maar ze werken ook een heel stuk sneller. en je kan er ook veel effectiever mee werken. We hebben een pakket trapmallen voor slechts 17 euro en in dit pakket zitten 100 trapmallen die je eventueel kan hergebruiken, ze zijn gemaakt van recyclebaar zwaar karton, omdat ze van zwaar karton zijn gemaakt, kan je ze ook vaker hergebruiken. Omdat er 100 stuks trapmallen in 1 pakket zit, kan je hier eenvoudig 1 hele trap mee renoveren, inclusief de renovatie van de wangen van de trap.

Trapmallen werkt zo effectief, omdat je eerst de gehele trap uit kunt mallen, alvorens je gaat zagen, je blijft dus binnen op je werkplekje zitten, dit scheelt al met al veel tijd. En telkens als je een traptrede gaat zagen, dan haal je de ene uitgemalde trapmallen van de bestaande trap. En als je deze overzet trede op de trap legt, kan je de trapmallen van de volgende traptrede weer mee naar buiten nemen om de overzet trede te zagen.

Daarnaast hoef je niet zoals hij de trapspin puntjes op de overzet trede te zetten, en deze vervolgens aan elkaar te verbinden. maar kan je direct vanaf de trapmal een rechte lijn zetten waarlangs je kan zagen op de overzet trede overnemen. ook dit scheelt weer een handeling en tijd.

Nog een bijkomend voordeel van de trapmallen ten opzichte van de trapspin. Je kan namelijk zien of de trapboom recht is. Mocht deze geschoteld zijn, dan kan je deze bolling met de trapmallen direct overnemen en kan je deze bolling direct uit de trede zagen. Iets wat met de trapspinnen niet mogelijk is.

Daarnaast is de investering voor de trapmallen is vele malen voordeliger dan welke trapspin dan ook. De trapmallen zijn slechts 17 euro inclusief verzend kosten.

Aan de slag met traprenovatie?

Ontdek Alle Ins en Outs Schrijf Je Nu In!

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening