Manuel Naaijen over renoveerjetrap

Mijn naam is Manuel Naaijen, en ik ben de website renoveerjetrap.nl begonnen om mijn kennis die ik als traprenovatie monteur heb opgedaan met u te delen. In de tien jaar (2003-2013) dat ik trappen heb gerenoveerd, heb ik ontzettend veel trappen onder handen mogen nemen. Hierdoor kent het vak als traprenovatie monteur voor mij geen geheimen meer. In de beginperiode waren er in Nederland minder dan tien traprenovatie bedrijven.  Nu zie je veel bedrijven adverteren met ‘we hebben 20 of 25 jaar ervaring’, ik kan je verzekeren dat dit voor de meeste bedrijven niet geldt.

In de jaren 2008 zag je een verschuiving opkomen, en in 2010 ging Nederlands grootste traprenovatie bedrijf (helaas) failliet. Hierdoor kwamen alle medewerkers op straat te staan. Veel van deze medewerkers hebben de kans gegrepen om voor zichzelf te beginnen als traprenovatie ondernemer. Dit grote bedrijf heeft gelukkig een doorstart gemaakt, en is op de dag van vandaag nog actief als traprenovatie bedrijf en mag zich met recht het grootste traprenovatie bedrijf noemen.

Voor het faillissement had dit grote bedrijf een soort monopolistische positie, wij als kleine ondernemers in de branche hadden van niemand last. Dit grote bedrijf maakte voor ons de weg vrij. Niet enkel qua marketing, maar ook qua prijzen. Ze zijn altijd al behoorlijk duur geweest, als kleine monteur ging je er 1.000 euro onder zitten je was altijd super goedkoop.

Echter, door de opkomst van de vele kleine ondernemers welke ontstonden vanuit dit faillissement, kregen we ook hele andere prijzen. We kregen meer concurrenten in de branche. Het was niet enkel meer toe behouden aan een 1 dominante grote partij en een stuk of 10 kleine ondernemers, en waren ineens een 100 tal kleine ondernemers in de branche.

In ongeveer deze zelfde periode kwamen ook de goedkopere traprenovatie producten in de bouwmarkt terecht. Vanzelfsprekend een andere kwaliteit, maar voor de consument erg toegankelijk qua prijs. Het enige nadeel voor deze bouwmarkten was dat de consument in die tijd het nog niet aan durfde om het zelf te gaan renoveren. Natuurlijk was ook de beperkte maatvoering en materialen die deze bouwmarkten voeren een probleem. Zo kon je niet de zijkanten van de trap bekleden, en hadden ze maar in twee maten een overzet trede: 100 cm en 130 cm breed. Dit was in veel gevallen nog te kort voor vele trappen in Nederland.

Voor mij als traprenovatie ondernemer werd het ook steeds lastiger om aan opdrachten te komen. Ik was een monteur, en geen marketing genie of harde verkoper. Ik vond het prachtig als ik een lelijke trap weer mocht omtoveren tot een echt meubelstuk welke perfect aansluit bij de rest van het interieur in de woning. Hier had ik echt ontzettend veel plezier in. In de tijd voor 2010 hoefde ik enkel maar 1.000 euro goedkoper te zijn dan onze grootste concurrent en ik had een opdracht. Iets wat compleet veranderde na die tijd. Want een traprenovatie in de bouwmarkt waarbij je het zelf mag doen, had je immers als voor €700 á €800.

Het was op dit moment dat ik mij ben gaan verdiepen in onder andere marketing en sales, en toen zag dat ik het anders wilde doen. Maar hoe was ik nog niet helemaal uit. Ik kreeg wel het advies van een marketing expert om mijn kennis te gaan delen, ik had nog geen idee van hoe en wat. Hierna besloot ik een workshop te maken over het monteren van een traprenovatie. Ik heb een cameraman ingehuurd die is mee gegaan op een paar klussen van mij. Ik ben voor de camera uit gaan leggen welke stappen ik nam en waar je op moest letten bij het renoveren van een trap.

Iets wat ik nooit had verwacht of had durven dromen, was dat er veel klussers en aannemers op deze online traprenovatie cursus van mij af kwamen. Ik kreeg verschillende vragen of ik hun kon helpen. De een had een montage probleem, de ander wilde weten waar zij de producten konden inkopen. Gelukkig had ik net voor die tijd een deal gesloten met de Duitse traprenovatie fabrikant. En van elke aannemer die daar hun trap zou gaan bestellen kreeg ik een stukje provisie.

Ik had in die tijd 2013-2014 een nieuwe baan voor mezelf gecreëerd door het maken van deze online workshop. En heb in de jaren erna, heel veel ondernemers mogen helpen bij het uitbreiden van hun diensten, of zelfs het opzetten van hun eigen bedrijf. Iets wat ik mega leuk vind om te doen. Ik heb hierdoor ook een ontzettend groot netwerk opgebouwd in de branche, met uiteenlopende vakmensen.

Ook in deze tijd heb ik ondanks het harde werken om andere ondernemers op weg te helpen, mijn eigen traprenovatie bedrijf gewoon aangehouden. Maar mijn passie was wel verschoven, naar het helpen van andere mensen/ondernemers, in plaats van zelf zwoegen op een trap. Hierbij kwam dat ik ook lichamelijke klachten kreeg. Ik ben wat meer video’s gaan maken, welke ik op YouTube plaatste. Ook ik heb een eigen magazine geschreven om naast de vakman ook de consument te gaan informeren.

Ook dit magazine, wat uitgebreid over het renoveren van trappen ging, werd een succes in mijn ogen. Hij is in de afgelopen jaren echt al duizenden keren gedownload, en ik heb hiermee vele mensen kunnen informeren. Vele lezers van dit magazine hebben dan ook aan mij gevraagd of ik hun trap kon gaan renoveren en of ik anders misschien een goede monteur wist voor hun eigen traprenovatie.

Ik had op dat moment, allemaal losse sites met verschillende producten. Een site voor ondernemers, waar ze meer te weten kwamen over traprenovatie waar ze ook inkoop adressen van mij kregen, een site met een workshop, en een site om aan opdrachten te komen, en dan had ik ook nog mijn eigen magazine. Dat moest anders kunnen dacht ik. Ik bezocht weer dezelfde marketing expert welke mij ook in 2010 enorm heeft geholpen, en kreeg van hem het advies om al mijn kennis en passie te gaan delen op één website, en zo is renoveerjetrap.nl geboren.

Het willen helpen van andere mensen is nog steeds mijn grootste drive en passie, mijn grootste kennis is en blijft toch het renoveren van trappen in de meest ruime zin van het woord. Hoe gaaf zou het zijn als ik jou als lezer kan helpen bij het kiezen van je traprenovatie, en met al mijn kennis en passie jou kan en mag helpen?

Daarom ga ik de komende jaren al mijn kennis en ervaringen delen op deze website. Je komt niet enkel blog berichten tegen, maar er zullen ook verschillende vlogs van mij voorbijkomen. Ook de online workshop welke ik in 2014 heb gemaakt ga je op deze website terugvinden, de verschillende magazines welke ik de afgelopen jaren heb geschreven, en de komende jaren nog zal gaan schrijven zal je terug gaan vinden op deze site.

Het is mijn doel om het grootste informatie platform te worden omtrent het renoveren van je trap, met alles wat erbij komt kijken. Op deze site zal je op al je vragen een passend antwoord vinden!

Aan de slag met traprenovatie?

Schrijf je gratis in

Krijg direct toegang tot handige tips en tricks om jouw eigen trap te renoveren.

Gratis Workshop

Traprenovatie workshop

Wil je zelf je trap gaan renoveren? Of wellicht wil je, je boterham gaan verdienen met het renoveren van trappen. Download dan mijn gratis traprenovatie workshop.

handtekening