In de begin jaren van de traprenovatie, rond de eeuwwisseling, was het renoveren van trappen puur voorbehouden aan de vak bedrijven. De investering voor de traprenovatie in die tijd was dan ook aanzienlijk hoger dan vandaag de dag. Tegenwoordig kom je honderden traprenovatie bedrijven en webshops tegen als je gaat zoeken op Google. De webshops bieden vaan zogenaamde doe-het-zelf producten aan, net als in de bouwmarkt.
Traprenovatie producten worden tegenwoordig steeds meer aangeboden als een doe-het-zelf product. Maar is het ook zo eenvoudig om zelf te doen. Is het dan mogelijk om alles aan te pakken? Denk aan zijkanten (wangen) van de trap, of onderzijde van de trede bij een open trap.
Als het gaat om het renoveren van de treden en stootborden is er inderdaad al veel mogelijk. Maar het voor het bekleden van de wangen is er in het doe-het-zelf circuit nog niet zo heel veel te koop, je zal dan echt goed moeten zoeken. Waarschijnlijk kom je bij vak bedrijven uit, en is het de vraag of die het los willen leveren.
De grootste schrik zit hem dan in de prijs. Want een doe-het-zelf treden welke te koop zijn bij een bouwmarkt, zijn aanzienlijk goedkoper dan een losse traptrede die we bij een vakhandel kunnen kopen. Dit grote prijsverschil zit hem echt in de kwaliteit van de treden. Een trede geproduceerd door een vakman is vele malen dikker dan die te koop zijn bij bouwmarkten. Professionele treden zijn in de regel vaak 11 mm dik en hebben een dikkere toplaag dan de goedkopere doe-het-zelf overzet trede. Hierdoor heeft de vak trede een langere levensduur dan een goedkope overzet trede die te koop zijn bij bouwmarkten.
Omdat wang materiaal niet te koop is bij bouwmarkten of bij online doe-het-zelf shops, kom je vanzelf uit bij de vakhandel die betere kwaliteit leveren. Maar hierdoor wordt de totaalprijs natuurlijk wel hoger.
Montage stappen
Montage technisch zit er natuurlijk ook een groot verschil in de verschillende treden. Dit komt o.a. door de dikte van de opdek trede en de dikte van de neus. Bij de professionele systemen zijn deze vaak 2 cm dik, en bij een doe-het-zelf systeem slechts 7mm. Daarom is het handig om eerst goed te kijken, met welk systeem je je trap wilt gaan renoveren.
Gereedschap
Goed gereedschap is het halve werk. Als je niet dagelijks een trap renoveert heb je waarschijnlijk weinig professioneel gereedschap. Een vakman heeft dit wel, waardoor het proces sneller gaat dan wanneer er niet-professioneel gereedschap gebruikt wordt. Ook het resultaat wordt beïnvloed door de professionaliteit van het gereedschap. Professioneel gereedschap kan echter wel prijzig zijn.
Zelf vergelijk ik een vakman wel eens met een profvoetballer. We kunnen allemaal een balletje trappen, maar als het aankomt op 2 keer 45 minuten door het grote veld te lopen, is het toch want anders. Daarom traint een profvoetballer ook 5 dagen in de week. Net als een vakman, 5 dagen in de week, jaar in jaar uit bezig is met het renoveren van trappen, hierdoor kent hij elke situatie en weet hij hoe hij met iedere situatie moet omgaan.
De echte basisgereedschappen zijn handgereedschappen als een handzaag, een hamer, een potlood, een blokhaak, een duimstok, of rolmaat en een goede scherpe bijtel. Als het aankomt op elektrische gereedschappen is het handig om een decoupeerzaag en een slijptol te hebben. Ook een liniaal zaag, afkort zaag en een zaagtafel is natuurlijk helemaal ideaal om het beste en snelste resultaat te krijgen voor je traprenovatie.
De stappen
De eerste stap die we doen, is kijken of de opdek trede niet voorbij de trapboom komt. Deze doen wij met een klein stukje op de bestaande trede langs de boom te leggen. Als de nieuwe neus voorbij de trapboom komt is het verstandig om een stukje van de bestaande traptrede af te zagen. Hierdoor komt de nieuwe opdek trede netjes onder de trapbouw uit na de renovatie.
Het inmeten van de trede
Het inmeten van de trede kan op twee manieren, waar vroeger enkel een trapspin werd gebruikt door de vakman, zie je nu ook veel vakmannen werken met zogenaamde mallen van bijvoorbeeld karton. Dit is zeker voor een eenmalige doe-het-zelf klus een goedkope en perfecte oplossing.
We nemen het stukje waarmee we eerst getest hebben of de nieuwe trap voorbij de trapboom komt. Met dit stukje gaan we op de zijkanten van de trap een streep trekken met ons potlood. Hier komt straks ook de nieuw neus uit. We leggen het karton tot aan deze streep, en gaan zo langs de contouren van de traptreden.
Als we deze trede hebben uitgemald leggen we deze mal op de nog nieuw te plaatsen overzet trede. Dan trekken we de contouren van de oude traptrede over op de nieuwe overzet trede. Vervolgens zetten we de zaag in deze trede. Het handigste is natuurlijk om een zaagtafel of een liniaal zaag te gebruiken bij het zagen van de overzet trede. Bij de goedkopere doe-het-zelf trede zou je eventueel met een scherpe handzaag ook een heel eind kunnen komen.
De stootborden
Voor de stootborden is het een stuk eenvoudiger, daar heb je enkel de lengte- en hoogtemaat nodig. Het nieuwe stootbord komt op de nieuwe overzet trede te staan. Daarom meten wij de hoogte van de nieuwe stootborden nadat de overzet trede is geplaatst, zo hebben we de juiste hoogte. Waar we wel op moeten letten, is dat een trap bijna nooit recht is, er kan dus hoogteverschil zitten tussen de linker- en rechterkant van de stootborden. Regelmatig kom ik hoogteverschillen tegen van meer dan een halve centimeter.
De lengte van de stootborden kan je opmeten met de kartonnetjes die we gebruiken om de trede in te meten. Let wel op dat je minimaal aan 1 zijkant een schuine kant moet zagen zodat hij netjes aansluit in de hoek van de trap.
Lijm
Ook ik zie de vele verschillende verhalen op het internet voorbijkomen over het lijmen van de nieuwe trede en stootborden. Je zou van boven naar beneden moeten lijmen, of je zou om en om moeten lijmen zodat je niet over de pas gelijmde trede heen hoeft te lopen. Als vakman kan ik je verzekeren dat al deze methodes niet handig zijn om te gebruiken. Natuurlijk is het lastig om direct over de gelijmde trede heen te lopen, het gevaar van verschuiven ligt zeker op de loer. Maar wat voor zagen geldt, geldt ook voor het lijmen van de traprenovatie. Je moet de tijd nemen!
We beginnen altijd onderaan met lijmen. Het onderste stootbord lijmen wij het eerste, daarna pas de overzet trede. Als je de onderkant van de oude neus wilt afwerken ga je hier een lat onder plaatsen. Als deze trede erin zit ga je het volgende stootbord weer lijmen, enz enz enz…
Waarom we vanaf onderen naar boven lijmen, is eigenlijk heel eenvoudig. We hebben dan alle ruimte om de stootborden er eenvoudig in te krijgen. Bij sommige treden is het heel lastig om deze erin te plaatsen als de trede daarboven er al in zit, dit zijn vooral de treden die in de bocht zitten, met veel hoeken.
Mijn tip
Zelf heb ik al duizenden trappen gerenoveerd. Ik heb al mijn kennis opgenomen in een video workshop. In deze workshop leg ik stap voor stap uit hoe je moet zagen, waar je op moet letten, en geef ik nog tal van tips om het mooiste resultaat te verkrijgen. Je wordt dus als waren aan de hand genomen door de vakman. Je kan per deel waar je mee bezig bent op de trap de instructie video’s bekijken. Naast het inmeten, zagen en lijmen van de overzet trede komt er nog veel meer aan bod in deze training. Zo neem ik jou mee met een open trap renovatie of het bekleden van de wangen.
Deze workshop is geheel gratis online te volgen. Ga naar Renoveerjetrap.nl/wil-zelf-trap-renoveren/ om meer over deze workshop te ontdekken, en indien je interesse hebt, gratis te downloaden
Andere opties
Zie je het niet zitten om zelf je trap te gaan renoveren? Dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een goede vakman in te huren.